Koło Gospodyń Wiejskich Świniary najstarszym kołem gminy Kłecko
To jedno z najstarszych kół gospodyń działających na terenie powiatu - w ubiegłym roku (2018) uroczyście obchodziło swoje 70-lecie działania.
Zobacz: Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarach świętowało jubileusz 70-lecia
W ciągu tych dziesięcioleci, panie poprzez swoja działalność wciąż starają się obalić mit o tym, że w takiej małej wsi, jak Świniary, nie mogą się dziać wielkie rzeczy i fajne imprezy.
Obecnie pod przewodnictwem pani Ewy Zdanek w kole działa 12 pań, które organizują wiele spotkań i imprez dla mieszkańców wsi, same z kolei aktywnie biorą udział w konkursach.
Tak więc mieszkańcy Świniar mogą brać udział w cyklicznie organizowanych spotkaniach bożonarodzeniowych, w balach karnawałowych, w wystawach oraz w darmowych warsztatach i kursach dotyczących rożnej tematyce. Jak same panie twierdzą: „ta mała, niepozorna wieś jest wielkim centrum kultury, ale także miejscem, gdzie najmłodsze pokolenia poznają zwyczaje, obyczaje, święta, kultywują lokalne tradycje, w które wrastają. Prócz aranżacji spotkań integrujących mieszkańców, panie często biorą udział w lokalnych konkursach. W tym miejscu należy nadmienić zwycięstwo w zeszłorocznej edycji w konkursie kulinarnym „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” . Panie zdobyły „Złotą Łyżkę”, czyli pierwsze miejsce w kategorii Ciasta i Dania Główne.
Do sukcesów mogą zaliczyć także udział w projekcie Głosu Wielkopolskiego. Jeden z przepisów pań znalazł się w ubiegłorocznej publikacji Książki Kucharskiej, w której zaprezentowane są przepisy z całego województwa wielkopolskiego. Znajdziecie je także na stronie internetowej Głosu Wielkopolskiego: zobacz tutaj
Oto przepis, który zakwalifikował się do wspomnianej zbiorówki przepisów z całej wielkopolski. W sam raz na nadchodzące święta wielkanocne!
Staropolska gęś pieczona
faszerowana kaszą, wątróbką, owocami w otulinie nuty rozmarynu, kapustą modrą i polana sosem cumberland
SKŁADNIKI:
-gęś patroszona, czosnek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, miód;
-farsz- kasza pęczak lub gryczana, wątróbka drobiowa, cebula, owoce suszone [brzoskwinia, morela, śliwka kalifornijska], majeranek, sól, pieprz, filet z kurczaka surowy;
-kapusta modra, cebula, czosnek, smalec, cukier, sól, jabłko, wino czerwone wytrawne;
-sos cumberland - żurawina do mięsa (ze słoiczka), dżem z czarnej porzeczki, tarty chrzan, musztarda, wytrawne czerwone wino, kandyzowana skórka pomarańczy, otarta skórka i sok z 1 cytryny, biały pieprz,
-papryka ostra i słodka oraz sól do smaku
WYKONANIE:
- gęś natrzeć zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem , czosnkiem, majerankiem oraz rozmarynem ; wstrzyknąć w grube warstwy mięsa ok. 2 łyżeczek soli rozpuszczonej w pół szklanki wody i pozostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu.
- farsz do gęsi – ugotować kaszę, wątróbkę drobiową pokroić w kostkę usmażyć z cebulką , dodać brzoskwinie, morele, śliwki kalifornijskie, filet surowy z kurczaka, zmieszać z kaszą i doprawić na ostro pieprzem, solą i majerankiem.
Nadziać gęś farszem, zaszyć lub zeszpilkować. Tak przygotowaną gęś wstawić do piekarnika - piec ok. 3-4 godz. [w zależności od wagi gęsi]
Pod koniec pieczenia posmarować gęś miodem rozpuszczonym w małej ilości wody;
-kapustę modrą ugotować tradycyjnie, dodać cebulę podsmażaną z czosnkiem w małej ilości smalcu, jabłko, przyprawiając solą, cukrem, czerwonym winem wytrawnym, pod koniec dodając ocet do smaku;
-sos cumberland - żurawinę i dżem zmiksuj na jednolity krem. Dodaj odciśnięty chrzan, musztardę, wino i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy.
Doprawiamy sos skórką i sokiem z cytryny oraz wszystkimi przyprawami do smaku
Zobacz także! Beata Kartowicz zdradziła przepisy na pyszne babki wielkanocne
Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?