Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Olsztynku?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej spotkamy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Olsztynku. Warto dodać, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza sycylijska występuje w postaci puszystego, wyrośniętego placka. Na początku był to posiłek stworzony dla robotników. Zazwyczaj nie zawiera sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Zawiera takie dodatki, jak: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Olsztynku ją serwują.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Olsztynku? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Olsztynku
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Gdzie powstała pizza?
Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. W tym czasie powstały pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Następca przeniósł przysmak na dwór.
Zgodnie z legendą pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego dania ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W innych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Olsztynku. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?