Najbardziej ekscytujące święto na kulinarnej mapie Polski, czyli Noc Restauracji po raz piąty odbędzie się w Białymstoku i okolicach. Tego dnia także Gdańsk i Poznań rozsmakowują swoich gości.
To kulinarne wydarzenie z roku na rok rośnie w siłę. Noc na stałe wpisała się w kalendarz najciekawszych imprez kulturalnych stolicy Podlasia. Tematem tegorocznej edycji są zioła i przyprawy. I to na nich restauratorzy bazują swoje dania.
Motyw przewodni wpisuje się w widoczne we współczesnej sztuce kulinarnej trendy, zachęcając do eksperymentów z lokalnym dziedzictwem kulinarnym i przetwarzaniem go na współczesną nutę. Jak zwykle podczas Nocy Restauracji nie ma miejsca na rutynę i nudę.
Każda restauracja biorąca udział w imprezie oprócz stworzonego specjalnie na ten wieczór Nocnego Menu prezentuje również jedno danie konkursowe zwane Nocnym Daniem, które konkuruje z innymi o tytuł Grand Prix Nocy Restauracji. Głosować na dania będzie można w lokalach po skosztowaniu Nocnych Dań. Szefowie kuchni najlepszych białostockich restauracji uchylają rąbka tajemnicy i zdradzają swoje konkursowe propozycje (patrz zdjęcia obok).
Na smakoszy czeka mnóstwo interesujących propozycji. Co w tym roku znajdziemy w menu? Będzie to m.in.: Halibut w skorupce z nasion szałwii i czarnuszki, Kiełbasa z żubra podana na gorąco z czosnkiem niedźwiedzim, Dorsz z puree z marchwi, pesto bazyliowym i marchewką marynowaną, Jagnięcina z kardamonem, na orkiszowym risotto, Pierś kaczki marynowana w soli fiołkowej, Pieczony karmazyn bejcowany miodem gryczanym z czosnkiem i tymiankiem, Przepiórka na puree selerowo-kolendrowym, sosem rabarbarowym z trawą żubrową, Assiette owoców morza: grillowany stek z tuńczyka na salsie z mango z chilli, kolendrą i kuminem, Suropieki wołowe faszerowane kremem borowikowym z jałowcem , Krewetki z czarnym sezamem i liściem kafiru, duszone na maśle szafranowym, Ragout wołowe z grzebieniem koguta, Assiette z mojej świni z krokietami ziołowymi, Comber jagnięcy z libańską przyprawą sumak, Polędwiczka wieprzowa po sapieżyńsku w tymiankowej panierce i inne.
- Wiele restauracji bierze udział w tym wydarzeniu od początku, jak np. Czarna Owca, czy Savoy. Co roku dołączają do nas nowe lokale, w tym roku np. Babka, Chleb i Wino. Pojawiają się nowe smaki i nowe techniki kulinarne.Szefowie kuchni przygotowali na tę kulinarną noc wyjątkowe menu. Sięgają po lokalne składniki, jak np. żubr, jagnięcina, kaczka, ale też oferują ryby i owoce morza. I okraszają ziołami i przyprawami - mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy.
18 RESTAURACJI BIERZE UDZIAŁ W TEGOROCZNYM WYDARZENIU
1. Astoria, ul. Sienkiewicza, Białystok
2. Babka. ul. Lipowa 2, Białystok
3. Chleb i Wino, Supraśl
4. Club Hous, ul. Lipowa 3, Białystok
5. Cristal Restaurant & Bar, ul. Lipowa 3/5 , Białystok
6. Dzika Róża, ul. Zielona 3, Supraśl
7. Forma, ul. Odeska 1, Białystok
8. Inna Bajka Resto Bar, ul. Akademicka 10/1, Białystok
9. Kura Domowa, ul. 1000-lecia Państwa Polskiego, Białystok
10. Łukaszówka, ul. Nowy Swiat 2, Supraśl
11. Savoy, ul. Kilińskiego, Białystok
12. Świat Pokus, ul. Słonimska 2, Białystok
13. Tokaj, ul. Malmeda 7, Białystok
14. Tawerna Grecka Panteon, ul. Mickiewicza 2, Białystok
15. Trattoria Czarna Owca, ul. Lipowa 24, Białystok
16. Trattoria Gallo Nero, ul. Warszawska 30B, Białystok
17. Wariatka Cocktail Bar & Restaurant, ul. Elektryczna 12, Białystok
18. Zamek w Tykocinie, ul. Puchalskiego 3, Tykocin
Szczegółowe menu, ceny i godziny znajdziesz na stronie
www.nocrestauracji.plBydgoska policja pokazała filmy z wypadków z tramwajami i autobusami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?