Palce lizać. Podlaskie kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów. Kto nagrodzony? [ZDJĘCIA]

red. na podst. Urząd Miejski
Kiełbasy, sękacze, kindziuki, nalewki, przetwory warzywne, sery - 84 producentów z całego regionu zaprezentowało 129 produktów w czterech kategoriach podczas podlaskiej edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jury Konkursowe przyznało po raz siedemnasty nagrody, wyróżnienia i nominacje do nagrody "Perła 2017".

Odbywający się konkurs to przede wszystkim podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych perełek” naszego regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych wyrobów takich jak: Ser narwiański, Kumpiak podlaski, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kruszewska kapusta kiszona, Makowiec z Ejszeryszek, Masło tradycyjne z Filipowa, Miód augustowski, Kartacze, Miód kwarciany czy Pisanka lipska.

Województwo Podlaskie posiada już 30 "Pereł" z poprzednich lat.

Podlaski konkurs jest pierwszym etapem konkursu, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytuły „PERŁA 2017”. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2017”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczona na Wielkim Finale Konkursu w czasie poznańskich targów PolAgra.

Nagrody, wyróżnienia i nominacje do nagrody "Perła 2017"

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Małgorzata Wojtach Masarnia Biebrzańskie Smaki za „Kiełbasę podsuszaną biebrzańską”
I nagroda: Tadeusz Protasiewicz za „Kindziuk”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Masarnia „Kolinek” Ireneusz Koliński za „Boczek faszerowany”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Bogdan Potocki „Zajazd Tatarski na końcu świata za „Kiełbasę baranio – wołową”

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Beata i Tomasz Siergiejewicz za „Pstrąga solonego o poranku”

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
Irena Och Gospodarstwo rolne „Augustowskie smaki natury” za „Twarożek kozi”

Wyróżnienia:
Grażyna Putkowska „Dażynka – nadbużańskie smaki” za „Polędwicę drohicką”
Oksana Tomaszewska za „Ser olszański dojrzewający”
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda
Katarzyna Jurgilewicz „Gospodarstwo „Sadowa przystań” za „Marmoladę z antonówek”

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda:
Marek Sienkiewicz Gospodarstwo „Kiszenie z tradycją” za „Kapustę kiszoną”

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:
Dorota Markowska za „Sękacz Kuligowski”
Ewa Stepaniuk za „Piernik podlaski”
Beata i Tomasz Siergiejewicz Restauracja „Syta Panna” za „Keks dojrzewający”

Wyróżnienia:
Adela Szabracka za „Konfiturę z czarnych jagód”
Alina Jankowska za „Sok z owoców dzikiej róży”
Agnieszka Prymaka za „Iwan Czaj”

W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
Casablanca Catering sp. z o. o. za „Buzę”

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Anna Malinowska za „Nalewkę gajowego”

Wyróżnienia:
Helena Datczuk za „Pałyniówkę”
Bożena Dąbkowska za „Jarzębinówkę”

Inne produkty regionalne:

I nagroda:
Krystyna Pietraszko za „Zaguby”

Nagroda Agencji Rynku Rolnego – Dżenneta Bogdanowicz „Tatarska Jurta” za „Halvę Tatarską”
Nagroda Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Danuta Bagińska Stowarzyszenie BArWA za „Barwiańską kiszkę ziemniaczaną”

Wyróżnienia:
Monika Giczewska za „Knyszki z grzybami”

W kategorii „Od pola do stołu”
I nagroda
Andrzej Kotlewski Młyn Handlowo – Produkcyjny za „Mąkę żytnią”

II nagroda
Marta Kryjan Agroturystyka „Ptasie radio” za „Konfiturę z dzikiej róży”

III nagroda
Ewa Bogoszewska PPH „Solana” za „Kiszkę ziemniaczaną”

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2017” następujące produkty:

Kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzata Wojtach
Golonka z garnka – Maria Giczewska
Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz
Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
Chleb razowy (dla ducha) – Władysław Gryka
Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska „Zakład cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy”
Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk
Nalewka Żenicha – Jolanta Makar Stowarzyszenie „Kresy Podlasia”

Nagrody przyznała Komisja Konkursowa w składzie: Izabella Byszewska – Przewodnicząca Kapituły Krajowej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz członkowie: Jan Zwoliński - Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Łucja Jabłońska – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Mariusz Cylwik – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Przemysław Sianko - Podlaskie Muzeum Kultury Ludowe.

Natomiast nagrody i wyróżnienia wręczali: Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński oraz członkowie zarządu: Bogdan Dyjuk i Stefan Krajewski.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3