Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Palce lizać. Podlaskie kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów. Kto nagrodzony? [ZDJĘCIA]

red. na podst. Urząd Miejski
Kiełbasy, sękacze, kindziuki, nalewki, przetwory warzywne, sery - 84 producentów z całego regionu zaprezentowało 129 produktów w czterech kategoriach podczas podlaskiej edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jury Konkursowe przyznało po raz siedemnasty nagrody, wyróżnienia i nominacje do nagrody "Perła 2017".

Odbywający się konkurs to przede wszystkim podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych perełek” naszego regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych wyrobów takich jak: Ser narwiański, Kumpiak podlaski, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kruszewska kapusta kiszona, Makowiec z Ejszeryszek, Masło tradycyjne z Filipowa, Miód augustowski, Kartacze, Miód kwarciany czy Pisanka lipska.

Województwo Podlaskie posiada już 30 "Pereł" z poprzednich lat.

Podlaski konkurs jest pierwszym etapem konkursu, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytuły „PERŁA 2017”. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2017”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczona na Wielkim Finale Konkursu w czasie poznańskich targów PolAgra.

Nagrody, wyróżnienia i nominacje do nagrody "Perła 2017"

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Małgorzata Wojtach Masarnia Biebrzańskie Smaki za „Kiełbasę podsuszaną biebrzańską”
I nagroda: Tadeusz Protasiewicz za „Kindziuk”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Masarnia „Kolinek” Ireneusz Koliński za „Boczek faszerowany”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Bogdan Potocki „Zajazd Tatarski na końcu świata za „Kiełbasę baranio – wołową”

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Beata i Tomasz Siergiejewicz za „Pstrąga solonego o poranku”

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
Irena Och Gospodarstwo rolne „Augustowskie smaki natury” za „Twarożek kozi”

Wyróżnienia:
Grażyna Putkowska „Dażynka – nadbużańskie smaki” za „Polędwicę drohicką”
Oksana Tomaszewska za „Ser olszański dojrzewający”
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda
Katarzyna Jurgilewicz „Gospodarstwo „Sadowa przystań” za „Marmoladę z antonówek”

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda:
Marek Sienkiewicz Gospodarstwo „Kiszenie z tradycją” za „Kapustę kiszoną”

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:
Dorota Markowska za „Sękacz Kuligowski”
Ewa Stepaniuk za „Piernik podlaski”
Beata i Tomasz Siergiejewicz Restauracja „Syta Panna” za „Keks dojrzewający”

Wyróżnienia:
Adela Szabracka za „Konfiturę z czarnych jagód”
Alina Jankowska za „Sok z owoców dzikiej róży”
Agnieszka Prymaka za „Iwan Czaj”

W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
Casablanca Catering sp. z o. o. za „Buzę”

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Anna Malinowska za „Nalewkę gajowego”

Wyróżnienia:
Helena Datczuk za „Pałyniówkę”
Bożena Dąbkowska za „Jarzębinówkę”

Inne produkty regionalne:

I nagroda:
Krystyna Pietraszko za „Zaguby”

Nagroda Agencji Rynku Rolnego – Dżenneta Bogdanowicz „Tatarska Jurta” za „Halvę Tatarską”
Nagroda Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Danuta Bagińska Stowarzyszenie BArWA za „Barwiańską kiszkę ziemniaczaną”

Wyróżnienia:
Monika Giczewska za „Knyszki z grzybami”

W kategorii „Od pola do stołu”
I nagroda
Andrzej Kotlewski Młyn Handlowo – Produkcyjny za „Mąkę żytnią”

II nagroda
Marta Kryjan Agroturystyka „Ptasie radio” za „Konfiturę z dzikiej róży”

III nagroda
Ewa Bogoszewska PPH „Solana” za „Kiszkę ziemniaczaną”

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2017” następujące produkty:

Kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzata Wojtach
Golonka z garnka – Maria Giczewska
Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz
Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
Chleb razowy (dla ducha) – Władysław Gryka
Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska „Zakład cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy”
Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk
Nalewka Żenicha – Jolanta Makar Stowarzyszenie „Kresy Podlasia”

Nagrody przyznała Komisja Konkursowa w składzie: Izabella Byszewska – Przewodnicząca Kapituły Krajowej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz członkowie: Jan Zwoliński - Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Łucja Jabłońska – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Mariusz Cylwik – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Przemysław Sianko - Podlaskie Muzeum Kultury Ludowe.

Natomiast nagrody i wyróżnienia wręczali: Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński oraz członkowie zarządu: Bogdan Dyjuk i Stefan Krajewski.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na podlaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto