MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Wielkie i wyjątkowe zdobywanie Śnieżki. Możecie kibicować i wesprzeć

Wielkie i wyjątkowe zdobywanie Śnieżki. Możecie kibicować i wesprzeć

To była dobra reklama dla kurortu pod Górą Parkową. Średnio 1,6 mln widzów

To była dobra reklama dla kurortu pod Górą Parkową. Średnio 1,6 mln widzów

Polecamy

Kina letnie w polskich miastach. Gdzie obejrzysz kinowe hity na świeżym powietrzu?

Kina letnie w polskich miastach. Gdzie obejrzysz kinowe hity na świeżym powietrzu?

Masz takie objawy? To może być jedyna oznaka choroby tarczycy

Masz takie objawy? To może być jedyna oznaka choroby tarczycy

Ruszył proces mieszkańca gminy Filipów, który jest oskarżony o zabicie żony

Ruszył proces mieszkańca gminy Filipów, który jest oskarżony o zabicie żony