Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne potrawy uczniów technikum.Śledzik z ananasem? A czemu nie, to pyszne

Helena Wysocka
Dowspuda. Uczniowie popisali się swoimi umiejętnościami

Goście nie kryli zachwytu i fotografowali kolorowe stoły. I trudno temu się dziwić, bo uczniowie Technikum Hotelarstwa w Dowspudzie spisali się na medal. Zadbali o o to, aby na każdym stole znalazł się inny, własnoręcznie wykonany stroik. Zaproponowali też kilka zestawów kolorystycznych. Ale dominowały czerwień i fiolet.

- Jesteśmy dumni ze swoich absolwentów, ponieważ z powodzeniem radzą sobie z pracą w najlepszych hotelach - mówi dyrektor szkoły Jan Orłowski.

W minionym tygodniu uczniowie z Dowspudy zaprezentowali swoje pomysły na przystrojenie świątecznego stołu.

- W przeszłości organizowaliśmy konkursy - wspomina nauczycielka Danuta Tutak-Suchowier. - W tym roku zrezygnowaliśmy z rywalizacji. Ale prezentacji, jak widać, nie zabrakło. Młodzież chciała je wykonać, pochwalić się swoimi pomysłami.

Mało tego, jeden ze stołów zastawiła potrawami ze śledziem w roli głównej. Wśród czternastu propozycji była m.in. sałatka z gruszkami i jabłkami, ananasem, śledź korzenny, z majerankiem, czy przystawki z ziemniakiem oraz suszonym pomidorem.

Dyrektor Orłowski przypomina, że uczniowie z Technikum Hotelarstwa odbywają staże w bardzo dobrych hotelach na terenie całego kraju, gdzie prezentują swoje umiejętności. Np. Daniel Żukowski przygotowywał się do zawodu w 4-gwiazdkowym hotelu w Krakowie.

- W zasadzie utrwalałem tylko tę wiedzę, którą zdobyłem w szkole - mówi.

Pozostali też będą mieli możliwość praktycznej nauki zawodu dzięki umowie, którą Orłowski zamierza niebawem podpisać z Izbą Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego. Aktualnie trwają ustalenia warunków porozumienia, a jest to o tyle prostsze, że wiceszef izby jest właścicielem majątku obok szkoły, czyli ruin pałacu Paca. Ten niebawem ma być odbudowywany.

- Z naszych informacji wynika, że inwestor wystąpił o warunki zabudowy do gminy - mówi starosta Szczepan Ołdakowski. - Spodziewamy się, że niebawem zgłosi się do nas z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę.

A jeśli powstanie hotel i restauracja, bo takie są plany właściciela majątku, to absolwenci technikum hotelarstwa będą mogli przebierać w ofertach.

- Powstanie sporo miejsc pracy - przyznaje starosta. - W Dowspudzie już, za sprawą kordegardy sporo się dzieje, a będzie jeszcze więcej.

Tutak-Suchowier zapowiada, że w przyszłym roku, przy okazji prezentacji świątecznych stołów oraz potraw postara się przepisy wydrukować. Aby uczniowie , oraz goście mogli je zabrać do domów i przygotować takie same potrawy na święta dla swoich najbliższych.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na podlaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto