Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na Śląsku: szpajzy i murziny

Na stołach regionu zagoszczą...
fot. minrol.gov.pl

Wielkanoc 2020. Regionalne potrawy, także z Podlasia. Co się jada na Wielkanoc [galeria]

Na Śląsku: szpajzy i murziny Na stołach regionu zagoszczą same smakołyki: kołocze, drożdżowe baby, szpajzy i murziny. Murzin to ciasto drożdżowe, które zaprawia się tłuszczem z wędzonki. Do środka zawija się kawałki kiełbasy, szynki lub boczku. Ciasto trzeba dobrze wypiec, żeby było chrupiące i miało odpowiedni kolor. Podobne specjały znajdziemy na wielkanocnych stołach w okolicach Raciborza. Tu tradycyjny, cieszyński murzin nosił nazwę... "chleba z myszą".

Zobacz również

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Malborczycy świętowali na bulwarze nad Nogatem

NOWE
20 lat Polski w Unii Europejskiej. Malborczycy świętowali na bulwarze nad Nogatem

Kraków. W miejscu wyburzonej siłowni na Zabłociu ma powstać blok z 94 mieszkaniami

Kraków. W miejscu wyburzonej siłowni na Zabłociu ma powstać blok z 94 mieszkaniami

Polecamy

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć