Grypa czy przeziębienie? Objawy i leczenie [KRÓTKI PORADNIK]
Wskazana jest wizyta u lekarza, a dodatkowo możemy wypróbować kilka sprawdzonych domowych sposobów, by złagodzić dolegliwości, a jednoczesnie przyśpieszyć leczenie. Syrop z czosnku Należy zmiażdżyć kilka ząbków czosnku, a do powstałej masy wcisnąć sok z dwóch cytryn. Całość zalać niewielką ilością przegotowanej, schłodzonej wody. Miksturę przekładamy do ciemnego słoiczka, odstawiamy na kilka dni, odcedzamy. Powstały syrop pijemy trzy razy dziennie. Syrop z cebuli Syrop przyrządza się z pokrojonych w plastry cebul, które układa sie warstwami, przekładając miodem lub zasypując cukrem. Nie zaszkodzi dodać kilku pokrojonych w plastry ząbków czosnku. Tak przygotowaną miksturę odstawia się na kilka godzin w ciepłe miejsce. Syrop powinno się pić od 3 do 5 razy dziennie. Syrop z czerwonych buraków Dużego buraka ćwikłowego obieramy, kroimy w kostę i zasypujemy 4 łyżkami cukru. Odstawiamy na jeden dzień, a następnie pijemy dwa razy dziennie.