5 z 8
Poprzednie
Następne
Grypa czy przeziębienie? Objawy i leczenie [KRÓTKI PORADNIK]
Mleko z miodem i czosnkiem Do szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżkę masła i łyżkę miodu. Całość doprawiamy dwoma ząbkami rozgniecionego czosnku. Specyfik powoli wypijamy, wyobrażając sobie, że mikstura ta wybornie smakuje. Napój nawilża i natłuszcza błony śluzowe gardła oraz działa dezynfekująco. Czosnkowa lemoniada Do słoika wkłada się 8 ząbków czosnku, umytą i sparząną połówkę cytryny, dodaje się 2 łyżki miodu. Całość doprawia się wyciśniętym sokiem z drugiej połówki cytryna i dopełnia szklanką przegotowanej zimnej wody. Specyfik na dobę wkłada się do lodówki. Po przecedzeniu taką lemoniadę (1 - 2 łyżeczki) pije się na noc. Kuracje należy powtarzać co kilka tygodni.