Tłusty Czwartek 2018. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [PRZEPISY]
Pączki tradycyjneSkładniki: Mąka pszenna - 500 g Mąka pszenna na podsypkę - 50 g Cukier - 70 g Masło lub margaryna - 60 g Drożdże - 20 g Mleko - 110 g Jaja całe - 50 g (1 szt.) Żółtka jaj - 100 g (3 szt.) Esencja migdałowa - 0,5 g Cukier wniliowy - 5 g Marmolada albo konfitury - 200 g Smalec do smażenia - 200 g Filiżanka cukru pudru Esencja rumowa - 2 g Pół cytryny Kandyzowana skórka pomarańczy do posypania glazury Wyrobić ciasto drożdżowe z mąki, mleka, masła, jaj, żółtek i cukru, z dodatkiem esencji migdałowej i cukru waniliowego. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Po wyrośnięte ciasto trzeba dwa razy przegnieść i rozwałkować, a potem podzielić na kęsy, na które nakłada się marmoladę albo konfiturę. Kęsy z nadzieniem zawijamy, formujemy w kule i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Następnie pączki smażymy na smalcu, w temperaturze ok. 170 st. C. Zaraz po usmażeniu pokrywa się je wcześniej przygotowaną glazurą z przegotowanej w połowie szklanki wodu cukrze pudrze z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny i otartej skórki cytryny. Glazurę posypujemy drobnymi kostkami kandyzowanej pomarańczy.