18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pączki z budyniem

Składniki:

500 g mąki tortowej + około...

Tłusty Czwartek 2018. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [PRZEPISY]

Pączki z budyniemSkładniki: 500 g mąki tortowej + około pół szklanki do podsypywania 14 g suszonych drożdży ( jeśli używacie drożdży świeżych trzeba ilość zwiększyć 2 krotnie ) 45 g drobnego cukry do wypieków 250 ml mleka ( ciepłego ) 3 żółtka 2 małe jajka 50 g roztopionego masła szczypta soli skórka starta z jednej cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0k 500 ml oleju rzepakowego do smażenia Budyń waniliowy do nadziania cukier puder do posypania Mąkę przesiać do dużej miski i dodać do niej sól i drożdże ( jeśli używacie świeżych należy zrobić z nich rozczyn czyli wymieszać je z niewielką ilością ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawić na 15 minut aż się spienią ). Mleko podgrzać w garnuszku by było ciepłe ale nie gorące. W misie miksera ubić jajka i żółtka z cukrem na jasną i puszystą pianę, dodać skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Masę jajeczną połączyć ze składnikami suchymi i ciepłym mlekiem. Wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze używając końcówki z hakiem do wyrabiania ciasta chlebowego. Wyrabiać ok 20 minut, aż ciasto będzie miękkie i bardzo elastyczne. Można sprawdzić czy jest sprężyste rozciągając w dłoniach mały kawałek ciasta, jeśli zrobi się prawie przeźroczysta błonka znaczy, że ciasto jest odpowiednio wyrobione. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić aż się dobrze połączy z resztą ciasta. Uformować z ciasta kulę włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wyjąć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagnieść ciasto tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość 1, 5 - 2 cm. Przy pomocy szklanki z cienkim brzegiem wycinać pączki i układać je na omączonej stolnicy z przerwami ( by się nie posklejały ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, powinny ładnie urosnąć. W międzyczasie rozgrzać olej do temperatury 175 st.C ( ja używam termometru cukierniczego ). Wyrośnięte pączki smażyć na oleju po obu stronach na złoty kolor. Po usmażeniu osuszyć z oleju na papierowym ręczniku. Przy pomocy rękawa cukierniczego nadziać pączki budyniem i posypać cukrem pudrem. Budyń: 250 ml mleka 50 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać mąkę i ekstrakt z wanilii oraz 50 ml mleka. Całość wlać na gotujące się mleko, mieszać aż budyń zacznie gęstnieć, gotować jeszcze 1 minutę. Zdjąć garnek z ognia i przelać budyń do miseczki, przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni budyniu. Pozostawić do wystygnięcia. Zimny budyń przenieść do rękawa cukierniczego z długa końcówka do nadziewania pączków.

Zobacz również

Marcin Matysiak, trener piłkarzy ŁKS: Staramy się patrzeć w przyszłość

Marcin Matysiak, trener piłkarzy ŁKS: Staramy się patrzeć w przyszłość

Galeria Victoria w Wałbrzychu: Pierwsza niedziela handlowa z nowym sklepem

NOWE
Galeria Victoria w Wałbrzychu: Pierwsza niedziela handlowa z nowym sklepem

Polecamy

Egzamin ósmoklasisty 2024 z angielskiego. Tu pojawią się odpowiedzi i arkusz

Egzamin ósmoklasisty 2024 z angielskiego. Tu pojawią się odpowiedzi i arkusz

Profesor zaniepokojony zmianami w polskiej edukacji. Idziemy w złym kierunku

Profesor zaniepokojony zmianami w polskiej edukacji. Idziemy w złym kierunku

Scena główna Suwałki Blues Festivalu powraca na ulicę Kościuszki

Scena główna Suwałki Blues Festivalu powraca na ulicę Kościuszki