Tłusty Czwartek 2018. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [PRZEPISY]
Złociste faworki Czas przygotowania i smażenia: około 60 minut Ilość porcji: 30 Składniki 10 dag masła (1/2 kostki) 1/2 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 2 i 1/2 szklanki mąki mała torebka proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli olej lub smalec do smażenia (25 dag) cukier puder do posypania Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść. Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska. Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.