Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Materiał informacyjny Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Zamek w Tykocinie

Restauracja znajduje się w zrekonstruowanym na fundamentach XVI wiecznego zamku królewskiego Króla Polski i Wielkiego Księcia Litwy - Zygmunta Augusta. Historyczny klimat podkreślają dania kuchni polskiej sprzed lat. Z okazji Festiwalu Chef kuchni przygotował dwa warianty menu. W pierwszym: krem z kiszonego ogórka z oliwą porową, śmietaną i grzankami, pierogi z wędzonym pstrągiem i sosem śmietanowym z serem pleśniowym. Druga propozycja to podlaskie zaguby z surówką z trzech ogórków i białys BLT z krążkami cebulowymi. Na zwieńczenie uczty inspirowanej staropolską, lokalną kuchnią ciasto marcinek.

Dwór Czarneckiego

W Dworze Czarneckiego znajdziesz połączenie kuchni polskiej oraz międzynarodowej w nietuzinkowym wydaniu. Festiwalowe menu to inspiracja klasyczną kuchnią francuską połączona z lokalnymi przysmakami. Dla wegetarian: roślinna kaszanka, puree z pasternaku, mus jabłkowy, krążki cebulowe, musztarda francuska i popsy gryczane, na danie główne kartacz z zieloną soczewicą, szpinakiem, czosnkiem z warzywnym demi glace, puree z groszkiem i marchewki, zwieńczony szczypiorkiem i oliwą pietruszkową. Propozycja mięsna to boczek sous vide, demi glace z cydrem i musztardą francuską, puree z pasternaku, mus jabłkowy, krążki cebulowe i popsy gryczane, oraz kartacz z mięsem z ogonów wołowych, sos porto, puree z czerwonej kapusty, ser bursztyn, szczypiorek i oliwa pietruszkowa. Kulinarny happy end to miodownik z chrupiącym karmelem. Tej uczty nie możesz przegapić!

Jedzenie i Picie

Na ulicy Wesołej 17 w Białymstoku zjesz, napijesz się i spędzisz wspaniały czas z Bliskimi! Zbierz paczkę znajomych, ukochaną osobę, rodzinę lub szefową i doświadcz kulinarnych doznań na Festiwalu! Chef kuchni z tej okazji przygotował wyjątkowe menu, na przystawkę krem z pora i gruszki z prażonym dzikim ryżem, danie główne do wyboru: grillowana kapusta w sosie masala, pita grecka, sałatka z kalarepy i jabłka lub stek z schabu z kością marynowany w musztardzie i cebuli, frytki z babki ziemniaczej z serem “Siwy Kazik” oraz colesław z czerwonej kapusty i wasabi. Na deser croffel z kremem z palonej białej czekolady. Nie czekaj- rezerwuj!

Farina

Miejsce, które powstało z zamiłowania do prawdziwej pizzy neapolitańskiej i jako jedyne w tej części Polski uzyskało certyfikat AVPN z Neapolu! W menu na wiosenny Festiwal między innymi: tort z bakłażana przekładany sosem pomidorowym z bazylią i serem Parmigiano Reggiano DOP (menu A), jadalna misa z neapolitańskiego ciasta z gnocchi z szarpaną baraniną w sosie z czerwonego wina z pomidorkami (menu B), oraz pizza neapolitańska z burratą, świeżym ogórkiem, rzodkiewką, nasionami sosny i cytrynową ricottą, zwieńczona pietruszkowym tiulem i cytrynową oliwą. Deser do wyboru: krem z sycylijskich pistacji owinięty w francuskie rożki lub czekoladowa pizza piccola z orzechową Nutellą, owocami leśnymi, miętą i kremową pianką. Przygotuj się na prawdziwie włoską ucztę!

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews! - Podlaskie Nasze Miasto

Wróć na podlaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto