Tłusty Czwartek 2018. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [PRZEPISY]
Pączki z konfiturami Składniki 1/2 kg mąki 5 dag drożdży szklanka mleka 6 łyżek cukru 5 żółtek 5 łyżek masła otarta skórka z cytryny 1/2 kieliszka spirytusu sól konfitury 1/2 kg smalcu Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, aż powstanie krem. W misce połączyć mąkę z drożdżami, żółtkami, spirytusem, solą, skórką z cytryny. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie odchodziło od dłoni, dodać stopione masło. Ciasto powinno być dość luźne. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na placek o grubości palca, wycinać krążki. Na środku każdego kłaść 1/2 łyżeczki konfitur, przykryć drugim, zlepić brzegi. Formować pączki, układać je na posypanej mąką stolnicy. Przykryć czystą serwetką i poczekać, aż urosną. Smażyć w gorącym smalcu. Odkładać na papierowy ręcznik, by obciekły z tłuszczu.